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Legend: 
 
Estate  =  ---------------------------------- 
-------------------------------------------- 
 
A  = ---------------------- 
 
Trust  = ----------------------------- 
 
D1   = ---------------- 
 
D2  = ----------------- 
 
Charity #1 = -------------------------------------------- 
 
Charity #2 = ------------------------- 
 
Court  = ------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
 
Dear-------  ----: 
 
 This letter responds to your letter dated March 28, 2006, and subsequent 
correspondence, submitted by you as executor of the Estate and trustee of Trust, 
requesting a ruling under § 691 of the Internal Revenue Code. 
 

Facts 
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The information submitted states that A, who died on D1, was the grantor during 
life of Trust.  A’s will provides that A’s assets subject to probate should be added to 
Trust.  A was the owner of assets including three individual retirement accounts (the 
IRAs).  A intended to designate Trust as the beneficiary of the IRAs but mistakenly the 
Estate was designated as beneficiary.  The Estate petitioned the Court to reform the 
beneficiary designation to designate Trust as the beneficiary of the IRAs, which was 
granted on D2.  Trust provides that on the death of A, all the assets of Trust shall be 
distributed, and that Charity #1 and Charity #2 shall each receive a portion of the 
residue of Trust.  Trust further provides that the trustee may make distributions in cash 
or in kind, without being required to make pro rata distributions.  The trustee of Trust 
proposes to fund these residuary bequests by assigning the three IRAs to Charity #1 
and Charity #2 in satisfaction of their residuary shares of Trust.   
 
     Law and Analysis 
 

Section 691(a)(1) provides that the amount of all items of gross income in 
respect of a decedent (IRD) which are not properly includible in respect of the taxable 
period in which falls the date of the decedent's death or a prior period (including the 
amount of all items of gross income in respect of a prior decedent, if the right to receive 
such amount was acquired by reason of the death of the prior decedent or by bequest, 
devise, or inheritance from the prior decedent) shall be included in the gross income, for 
the taxable year when received, of: (A) the estate of the decedent, if the right to receive 
the amount is acquired by the decedent's estate from the decedent; (B) the person who, 
by reason of the death of the decedent, acquires the right to receive the amount, if the 
right to receive the amount is not acquired by the decedent's estate from the decedent; 
or (C) the person who acquires from the decedent the right to receive the amount by 
bequest, devise, or inheritance, if the amount is received after a distribution by the 
decedent's estate of such right. 

 
Section 691(a)(2) provides that if a right, described in § 691(a)(1), to receive an 

amount is transferred by the estate of the decedent or a person who received such right 
by reason of the death of the decedent or by bequest, devise, or inheritance from the 
decedent, there shall be included in the gross income of the estate or such person, as 
the case may be, for the taxable period in which the transfer occurs, the fair market 
value of such right at the time of such transfer plus the amount by which any 
consideration for the transfer exceeds such fair market value. For purposes of               
§ 691(a)(2), the term "transfer" includes sale, exchange, or other disposition, or the 
satisfaction of an installment obligation at other than face value, but does not include 
transmission at death to the estate of the decedent or a transfer to a person pursuant to 
the right of such person to receive such amount by reason of the death of the decedent 
or by bequest, devise, or inheritance from the decedent. 

 
Section 1.691(a)-4(b) of the Income Tax Regulations provides that if the estate of 

a decedent or any person transmits the right to IRD to another who would be required 
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by § 691(a)(1) to include such income when received in his gross income, only the 
transferee will include such income when received in his gross income. In this situation, 
a transfer within the meaning of § 691(a)(2) has not occurred. 

 
Section 1.691(a)-4(b)(2) provides that if a right to IRD is transferred by an estate 

to a specific or residuary legatee, only the specific or residuary legatee must include 
such income in gross income when received. 
 

Section 1.691(a)-4(b)(3) provides that if a trust to which is bequeathed a right of 
a decedent to certain payments of income terminates and transfers the right to a 
beneficiary, only the beneficiary must include such income in gross income when 
received.  If the transferee described in § 1.691(a)-4(b)(2) or (3) transfers his right to 
receive the amounts in the manner described in § 1.691(a)-4(a), the principles 
contained in § 1.691(a)-4(a) are applied to such transfer.  On the other hand, if the 
transferee transmits his right in the manner described in § 1.691(a)-4(b), the principles 
of § 1.691(a)-4(b) are again applied to such transfer.   
 

Rev. Rul. 92-47, 1992-1 C.B. 198, holds that a distribution to the beneficiary of a 
decedent’s IRA that equals the amount of the balance in the IRA at the decedent’s 
death, less any nondeductible contributions, is IRD under § 691(a)(1) that is includable 
in the gross income of the beneficiary for the tax year the distribution is received.   
 

Conclusion 
 
Based solely on the facts and representations submitted, we conclude that the 

assignment of the IRAs to Charity #1 and Charity #2 in satisfaction of their share of the 
residue of Trust will not be a transfer within the meaning of § 691(a)(2). Only Charity #1 
and Charity #2 will include the amounts of IRD of the IRAs in their gross income when 
the distribution or distributions from the IRAs are received by Charity #1 and Charity #2. 

 
Except as specifically ruled above, we express no opinion concerning the federal 

tax consequences of the transactions described above under any other provisions of the 
Code. 
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This ruling is directed only to the taxpayer who requested it.  According to           

§ 6110(k)(3), this ruling may not be used or cited as precedent. 
 
     Sincerely, 
 
      /s/ 
      
     James A. Quinn 
     Senior Counsel, Branch 3 
     Office of the Associate Chief Counsel 
     (Passthroughs & Special Industries)  
 


